MiodyLipnickie.pl – Pasieka, prawdziwy miód pszczeli

Miód spadziowy i jego prozdrowotne właściwości

Miód spadziowy to jeden z popularnych w ostatnich latach naturalnych środków leczenia. Powstaje on z soku drzew iglastych (świerku, jodły, sosny, modrzewia) lub liściastych (brzozy, dębu, klonu, wierzby, głogu). Produkują go głównie mszyce i czerwce. Ich wydzielina zbierana jest przez pszczoły i przerabiana na miód spadziowy, który posiada wiele prozdrowotnych właściwości.

q

Pochodzenie i właściwości miodu spadziowego

Jeśli chodzi o właściwości produktu, jakim jest miód spadziowy, jest on przede wszystkim bogaty we flawonoidy oraz związki fenolowe. W przypadku tych pierwszych ich zawartość wynosi 6,5 mg/kg, z kolei stężenie związków fenolowych w miodzie spadziowym to około 650 mg/kg przy spadzi iglastej oraz 1260 mg/kg przy spadzi liściastej. W tej odmianie miodu można ponadto spotkać ponad 9 razy więcej biopierwiastków niż w klasycznych miodach nektarowych. Jest on bowiem bogaty w fosfor, sód, magnez, wapń, potas i mangan, a także w witaminy K, PP, C, B2, B6 i A. Można nim zatem zastąpić szereg suplementów diety dostępnych w aptekach i sklepach bez recepty.

Dawkowanie miodu spadziowego

Miód spadziowy ma bardzo szerokie zastosowanie lecznicze. Znany jest on z działania antyseptycznego, przeciwzapalnego oraz wykrztuśnego. Stosuje się go m.in. przy anemii i hiperwitaminozie. Ponadto wspomaga on leczenie stanów zapalnych, reumatyzmu, chorób dróg oddechowych (jak zapalenie płuc), chorób układu krążenia oraz nerwicy. Stosowanie miodu spadziowego regularnie, może ograniczyć szkodliwy wpływ na organizm kawy, herbaty, alkoholu oraz tytoniu, czyli popularnych używek.

Zastosowanie miodu spadziowego

W przypadku, gdy miód spadziowy spożywa się w celu leczenia określonych dolegliwości, zalecaną wśród osób dorosłych dawką jest 50–100 gram dziennie (czyli od 5 do 10 małych łyżeczek). Z kolei w przypadku dzieci powinna być ona dwukrotnie zmniejszona. Miód spadziowy można spożywać samodzielnie lub dodawać go do wody i innych napojów, a także do posiłków.

Miód spadziowy – przeciwwskazania i skutki uboczne

Miód spadziowy dzięki zawartości szeregu prozdrowotnych składników nie posiada wielu przeciwwskazań do jego stosowania. Na efekty jego stosowania w codziennej diecie powinny uważać jedynie osoby uczulone na miód, chorujące na cukrzycę lub posiadające skłonności do tycia. Skutkami ubocznymi korzystania z miodu spadziowego mogą być nudności i wysypka (prowadząca nawet do groźnego dla życia spuchnięcia krtani) oraz pośrednio – otyłość.

Leave a comment:

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *